WordPress website laten maken? Het verschil tussen een thema of maatwerk

Webdevelopment | WordPress | Website laten maken | Blog | Bright Online

Onze klanten komen bij ons om een WordPress website te laten maken. Dat is eigenlijk super slim van ze! Sommige klanten kiezen voor een website op basis van een thema en sommigen voor een website op maat. Wist jij dat er een groot verschil is tussen beide opties? Is jouw antwoord “ja”, check dan even of jij gelijk hebt. Is je antwoord “nee”, lees dan snel verder en kom er achter!

Let’s take a step back

Voordat we ingaan op de verschillende methoden van een WordPress website laten maken, nemen we even een stapje terug. Want wat is WordPress nu eigenlijk? WordPress is een content management systeem, ook wel CMS genoemd. Hiermee is het dus mogelijk om een website te maken en te onderhouden. Bijna 40% van alle websites draaien op het desbetreffende content management systeem, dan wel met een thema of een website op maat.

Oké, maar daarvoor ben jij dit blog niet gaan lezen. Jij wilt weten wat de verschillen zijn van een WordPress website laten maken met een thema of op maat. So, let’s go!

WordPress website laten maken

WordPress website laten maken op basis van een thema

Een thema in WordPress is een standaard template die je – tot een bepaalde hoogte – in kunt richten naar jouw smaak, zonder teveel functionaliteiten. De voordelen en nadelen zetten wij voor je op een rijtje:

Voordelen

De voornaamste reden waarom sommige klanten een WordPress website laten maken op basis van een thema, zijn de kosten. Het is namelijk relatief goedkoop. Er wordt een thema gekozen, waar een huisstijl overheen wordt gegoten. De basis functionaliteiten zijn altijd aanwezig binnen de thema’s, zoals de homepage, portfolio, blog, contact en meer. De thema’s worden over het algemeen regelmatig ge-update door de ontwikkelaars.

Nadelen

Het klinkt natuurlijk als muziek in je oren, een relatief goedkope website voorzien van jouw huisstijl en de voornaamste functionaliteiten. Jammer genoeg zijn er meer nadelen dan voordelen wanneer jij een WordPress website laat maken op basis van een thema. Zo wordt elke (extra) functie aangestuurd via plugins. En hoe meer plugins er worden gebruik, des te slechter de websitesnelheid wordt. En dit heeft een grote negatieve invloed op de posities in Google. Oftewel: hoe sneller jouw website, hoe hoger je in Google komt te staan (SEO). En laat dit nu net erg belangrijk zijn voor het aantrekken van (potentiële) klanten..

“Hoe sneller jouw website, hoe hoger je in Google komt te staan.”

Een tweede nadeel van thema websites zijn de beperkte mogelijkheden. Omdat je veelal vastzit aan het thema, zijn bepaalde wijzigingen kostbaar of zelfs helemaal niet mogelijk om door te voeren. Wanneer jouw bedrijf groeit, kan jouw website maar beperkt meegroeien waardoor je uiteindelijk tegen een plafond aanstoot.

Het derde nadeel van een WordPress website laten maken op basis van een thema is dat je afhankelijk bent van de ontwikkelaars. Wanneer de ontwikkelaars geen updates maken, zal jouw website trager worden of uiteindelijk helemaal niet meer online staan. Dat is natuurlijk niet wat je wilt! Je zult daarom van maatwerk uiteindelijk de vruchten van plukken.

Maatwerk WordPress website laten maken

De voor- en nadelen van een thema heb je al kunnen lezen. Nu is het tijd voor de voor- en nadelen van een website op maat.

Voordelen

Het woord zegt het al: bij een maatwerk WordPress website wordt zowel het ontwerp als de techniek helemaal op maat voor je gemaakt. Er wordt goed nagedacht over het webdesign: elke knop, kleur, afbeelding, lettertype, menustructuur en veel meer! Hierdoor is er echt ALLES mogelijk! Welke wensen en behoeften jij ook hebt, wanneer je een WordPress website laat maken ben je niet afhankelijk van de gebreken van een thema. Het is mogelijk om de mooiste en gaafste animaties en elementen in de website te implementeren, waardoor jouw website van het scherm afspat!

Een ander voordeel is dat websites op maat ook een stuk sneller en beter gecodeerd zijn (mits je een professionele websitebouwer kiest). En hier wordt Google erg blij van, dus jij uiteindelijk ook! Want nogmaals: hoe sneller de website, des te beter jouw posities in zoekmachines.

Tot slot is een website op maat ook heel veilig. Bij Bright Online zorgen wij er voor dat er verschillende veiligheidsmaatregelen worden genomen waardoor we kunnen garanderen dat de websites altijd goed zijn beveiligd.

Nadelen

Nu horen we je denken: “zijn er nog nadelen van een WordPress website laten maken op maat?” Eigenlijk niet. Het enige nadelige verschil is dat een website op maat relatief duurder is. Benieuwd naar wat een website op maat bij Bright Online kost? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Kunnen wij jou nog ergens bij helpen?

Als het goed is weet jij na het lezen van dit artikel wat de belangrijkste verschillen zijn tussen een maatwerk website of op basis van een thema. In het kort is een maatwerk WordPress website gegarandeerd de betere keuze. Deze is sneller, heeft minder onderhoud en komt hoger in Google, maar is wel minder goedkoop. Maar wanneer je opzoek bent naar een relatief kleine website zonder veel functionaliteiten dan is een thema website zeker geen verkeerde optie.

Heb jij nog vragen na het lezen van dit artikel of wil jij een WordPress website laten maken, neem dan gerust contact met ons op.